Mikä tässä oikein maksaa? Tarinakivien hinta avattuna.

27.02.2023

Materiaalit

Tarinakivisetissä on 32 käsinmaalattua kiveä. Setin hinta on sinulle 65 euroa. Tarkastellaan hieman, mistä isolta kuulostava hinta oikein rakentuu:

Kivet

En sentään viitsi käydä tyhjentämässä paikallista uimarantaa tai kauppakeskuksen kukkaruukkua, joten kyllä, jopa kivet maksavat. 32 kiveä maksaa noin 2 euroa.

Maalit

Muutaman testin jälkeen olen todennut peittävän, mutta vesiliukoisen guassivärin sopivan parhaiten kivien maalaamiseen. Suht laadukkaat guassivärit maksavat noin 30 euroa ja värit riittävät arviolta 20 setin maalaamiseen (640 kiveä). Valkoista maalia kuluu paljon enemmän ja ostan sen erikseen. Ison putilon hinta on noin 20 euroa, mutta sitä riittää jopa 50 setin tekemiseen. Pienen laskelman jälkeen yhden setin maalaaminen väreillä maksaa vajaa 2 euroa.

Siveltimet ja tussit

Uusia siveltimiä ei onneksi tarvitse kovin usein, vaikka  kärkisiveltimet kuluvatkin hieman helpommin. Yksi uusi pehmeä keinokuituinen kärkisivellin maksaa noin 2 euroa. Sillä maalaan arviolta 40 settiä. Ihan mahdottoman ja hölmön kaavion tuloksena siveltimen käyttö maksaa per setti noin 5 senttiä.

Lakka

Käytän itseasiassa kivien lakkaamiseen FIMO lakkaa. Tämä johtuu siitä, että maalausten päälle käytettävä lakka on liian vahvaa ja sotkee tussin. 35ml FIMO lakkaa maksaa noin 9 euroa. Onneksi yhden kivisetin lakkaamiseen häviää aika pieni määrä lakkaa. Sanoisin, että lakkapullo riittää 15 setin maalaamiseen eli hinta on 60 senttiä per setti.

Kangaspussi

Yhden puuvillaisen kangaspussin hinta on 1,25 euroa.

Yhden setin materiaalikulut ovat siis noin 6,15 euroa eli vielä jää 58,85 euroa. Voimmekin heti vähentää siitä arvonlisäveron 24% ja jää 47,46 euroa. Ihan hyvä hinta vielä pikku pussista kiviä?

Vaan miten ja missä ajassa nämä kivet syntyvät? Tarkastellaan seuraavaksi työvaiheita. 

Työvaiheet

Olen arvioinut alle yhden setin tekemiseen käytettävän ajan työvaihekohtaisesti. Teen usein muutaman setin kerralla, jolloin kokonaisaika ja säätäminen vähenee huomattavasti.

Sopivat kivet

Lähtötilanteessa minulla on kasa kiviä purkeissa. Aloitan etsimällä keskenään samankaltaisia ja sopivan muotoisia kiviä. 

Olen hiukan helpottanut taakkaa lajittelemalla keskenään samanmuotoisia omiin purkkeihinsa. Silloin tällöin lajittelen myös valmiita 32 kiven settejä kangaspusseihin.

Käytetty aika 5 minuuttia

Hahmottelu

Hahmottelen lyijykynällä kuvat kiviin. Kuvat muistan jo ulkoa!

Käytetty aika 10 minuuttia

Pesu

Kivien pinnasta irtoaa hieman valkoista jauhetta ja sammalmainen tuoksu, joten annan niille lämpimän kylvyn. Pesen kivet vasta lyijykynällä hahmottelun jälkeen, jotta piirros haihtuu hieman (eikä näy niin helposti maalikerroksen alta).

Käytetty aika 5 minuuttia

Maalaus

Maalaan kivet värijärjestyksessä. Ensin valkoiset, sitten harmaat ja mustat jne. Näin on myös helppo tarkistaa, ettei yksikään kivi ole unohtunut esimerkiksi kylpyyn.

Käytetty aika 30 minuuttia

Reunat

Maalattuihin kiviin vahvistan tussilla reunat.

Käytetty aika 15 minuuttia

Lakkaus

Viimeistelen kivet lopuksi lakalla. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, sillä liian hätäinen lakkaus saa tussin leviämään.

Käytetty aika 10 minuuttia

Valmista!

Lasken kivet, suljen ne pussiin ja huokaisen tyytyväisenä.

…Eikun hetkinen!

Tarinakivisetin mukana tulee 8 ideaa niiden käyttöön. Mutta en osaa edes miettiä, kuinka paljon aikaa olen käyttänyt kehittävien ja innostavien ideoiden keksimiseen sekä konkreettiseen testaamiseen. Ainakin intensiiviset kolme vuotta olen perehtynyt lapsi- ja perhetyöhön koulutuksessani. Tiesitkö muuten, että ennen kuin maalasin tarinakiviä myyntiin, käytin niitä itse lasten kanssa päiväkodeissa!